100jaarcitroen

Stap-voor-stap handleiding voor het dippen van je voertuig

Geplaatst op

Het dippen van je voertuig is een betaalbare en toegankelijke manier om te zorgen voor een frisse en persoonlijke uitstraling. Echter wordt er vaak gedacht dat dit een klus is die alleen door professionals uitgevoerd kan worden. Dit is niet waar! Tegenwoordig zijn er ook veel producten die het mogelijk maken voor doe-het-zelvers om met de juiste voorbereiding en benodigdheden hun eigen voertuig te dippen. Daarom hebben we in deze blog een stap-voor-stap handleiding opgesteld zodat ook jij thuis aan de slag kan met een nieuwe look geven aan je auto!

Voorbereiding: Reiniging van oppervlakken

Zoals vaak het geval is, is een goed begin het halve werk. Voordat je begint met het dippen van je voertuig, is een goede voorbereiding daarom heel belangrijk. Zorg er bijvoorbeeld voor dat het oppervlak grondig schoon en vetvrij is. Besteed hierbij extra aandacht aan de randen en gaten. Hiervoor wordt vaak aangeraden om een reinigingsconcentraat of een mengsel van isopropanol alcohol en gedestilleerd water te gebruiken. Laat na het reinigen het voertuig voldoende drogen, om zo eventuele residu’s te voorkomen die de kwaliteit van de dip zullen beïnvloeden. 

Afdekken van het oppervlak

Wanneer je je auto gaat dippen wil je vaak niet dat alles meegekleurd wordt. Denk bijvoorbeeld aan de remsystemen, de motorruimte, elektronica, rubbers, het interieur, en de banden van het voertuig. Zorg er daarom voor dat je deze onderdelen van tevoren goed afdekt. Daarnaast kunnen sommige kunststof oppervlakken gevoelig zijn voor bepaalde oplosmiddelen. Test daarom van te voren de compatibiliteit van een klein stukje, en dek indien nodig dit deel ook af. 

Temperatuur

Over het algemeen wordt het aangeraden om je auto te dippen wanneer de temperatuur tussen de 15 en 25 graden Celsius ligt. Vermijd daarom hogere temperaturen, maar ook direct zonlicht en een te hoge werkdruk, omdat dit andere de kwaliteit van de dip kan beïnvloeden. Vaak zijn de lente en de herfst daarom de beste tijden van het jaar om je auto te dippen. 

Spuittechniek 

Wanneer je klaar bent om te gaan dippen, is het vaak het handigst om een mondstuk grootte tussen 1,5 mm en 2,0 mm te gebruiken. Pas daarnaast de werkdruk aan om zo verstuiving te voorkomen. Zorg ervoor dat je in gelijkmatige parallelle paden spuit op een constante afstand van het oppervlak. Voor een volledige verzadiging, moeten de lagen elkaar voor 50% overlappen. Vermijd daarnaast oververzadiging en druk aanslag bij secties met coating. Voor een goede kwaliteit dip, maar voor een goedkope prijs, bekijk het assortiment aan dips van Spraydip.nl

Schoonmaak en zorg

Verwijder de tape en ander beschermingsmateriaal direct na het aanbrengen van de laatste laag dip. Het volledig drogen van de dip zal ongeveer 12 uur duren. Wanneer dit zo ver is, kun je het oppervlak na sealen voor een betere duurzaamheid. Als laatste is het slim om specifieke reinigingsproducten te gebruiken voor eenvoudig onderhoud.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden