100jaarcitroen

De autoruit vervangen van een Citroën

Geplaatst op

De autoruit vervangen van een Citroën ID/DS of een andere klassieker

Er zijn nog altijd veel klassieke modellen van Citroën op de weg te vinden. Verrassend is dat natuurlijk niet, want deze sterke types bieden vaak bijzonder veel comfort én zijn een absolute lust voor het oog. Maar klassiekers hebben vaak net even iets meer onderhoud nodig. Wat gebeurt er bij ruitschade bijvoorbeeld? Is de autoruit vervangen van een Citroën DS een klus die alleen door de specialist uitgevoerd kan worden, kun je de voorruit vervangen van een Citroën zelf doen en wat kost zo’n voorruit tegenwoordig eigenlijk?

De autoruit vervangen van een Citroën DS of een andere klassieker

De voorruiten die in de nieuwe Citroënmodellen gebruikt worden, zijn allemaal gekit. Dat betekent dat het nagenoeg onmogelijk is om die zelf te vervangen. Verkeerde montage kan leiden tot ongelukken en schade aan de auto – en dát willen we natuurlijk graag voorkomen.

Maar de autoruit vervangen van een Citroën die tot de klassiekers behoort, zoals de ID of DS, dat is een heel ander verhaal. De voorruiten van deze modellen zijn bijvoorbeeld niet gekit, zij worden in rubbers (en klemmen) geplaatst. En dat kun je gewoon zelf wanneer je een beetje handig bent en genoeg ruimte hebt om droog te werken. Of wanneer je durft te gokken op de weersvoorspelling natuurlijk.

Hoe vervang ik de voorruit van mijn DS zelf?

Bij het vervangen van de voorruit van een Citroën DS wordt de volledige motorkap verwijderd. Deze is geplaatst in sleufgaten, dus teken vooral even af waar de motorkap vastzit voordat je deze demonteert. De ruitenwissers kun je makkelijk verwijderen, deze zitten met M5-bouten gemonteerd.

De onderzijde van de autoruit wordt op zijn plek gehouden door metalen klemmen, die met een bout op het chassis van de auto gemonteerd zijn. De rest van de autoruit van de Citroën zit met duidelijk zichtbare raamrubbers vast. Verwijder de klemmen en de raamrubbers en de ruit zou los moeten komen.

Let op: blijft de ruit vastzitten tijdens de autoruit vervangen van de Citroën DS? Dan is er waarschijnlijk kit gebruikt aan de onderzijde om lekkage te voorkomen in de auto. Snijd in dat geval de kit weg en de ruit komt los. Het plaatsen van de nieuwe voorruit voor de Citroën DS is vervolgens een koud kunstje, want je draait de stappen gewoon om:

  • Plaats de nieuwe ruit in de raamrubbers
  • Plaats de nieuwe ruit in de auto, in de klemmen die vervolgens weer aangedraaid worden
  • Gebruik vooral niet-uithardende kit aan de onderzijde van de ruit om lekkage te voorkomen
  • ●     Monteer de ruitenwissers en motorkap weer op de DS

Wat kost een voorruit voor een Citroën DS?

De achterruit vervangen van een Citroën DS kun je in de meeste gevallen zelf. Ook het vervangen van een DS-voorruit kun je zelf, wanneer je genoeg tijd en vooral geduld hebt. Voor de Citroën DS worden zowel gelaagde als geharde voorruiten aangeboden op het internet. Wij raden altijd het gebruik van gelaagde voorruiten aan, omdat deze vele malen veiliger zijn. Deze zijn voor minder dan € 200 te vinden op de after market. Deze nieuwe Citroën DS-voorruiten voldoen aan alle eisen en misstaan in geen enkele klassieker van Citroën waarbij de autoruit vervangen moet worden.

Gerelateerde berichten

Leuke locaties om heen te gaan op vakantie

Veel mensen vinden het heerlijk om er af en toe tussenuit te kunnen gaan. Een vakantie naar het buitenland is dan zeker geen slecht idee. Echter kan...

Lees meer

De beste onderhoud tips voor jouw meubels

Je hebt net een nieuwe inboedel gekocht voor je nieuwe woning. Hopelijk zul je er nog vele jaren van genieten. Om te genieten van een lange...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden