100jaarcitroen

Automatisering binnen de automotive sector

Geplaatst op

De auto-industrie is een sector waarin automatisering een grote rol speelt. Veel machines, systemen en afdelingen werken met elkaar samen. Het is belangrijk dat alles goed met elkaar samenwerkt. Dat kan met een MRP-systeem.

Wat is Material Requirements Planning (MRP)?

Material Requirement Planning (MRP) beschrijft de taak van het gebruik van algoritmen om toekomstige materiaalvereisten te bepalen op basis van tijd en hoeveelheid. In principe gaat de eisenbeoordeling over de benodigde hoeveelheden materialen die nodig zijn voor de productie van bepaalde producten. Dit wordt vaak ook voorraadbeheer genoemd.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen drie basistypen behoeften in de ondernemerscontext. Primaire behoeften, secundaire behoeften en tertiaire behoeften. De eerste beschrijft de behoefte aan producten. De secundaire vereiste vertegenwoordigt de vraag naar producten die nodig zijn voor de productie van de primaire vraag. Onder tertiaire eisen worden verstaan de hulpstoffen die nodig zijn voor de productie, zoals gereedschappen of slijtmaterialen.

Soorten behoeftenanalyses

Om de behoeften van een bedrijf te bepalen, zijn er in principe vier verschillende soorten behoeftenanalyses die er zouden zijn:

  • Deterministische behoefteanalyse
  • Stochastische behoefteanalyse
  • Heuristische behoefteanalyse
  • Op regels gebaseerde behoefteanalyse

In sommige gevallen worden de verschillende methodes ook samen gebruikt, bijvoorbeeld wanneer complexe producten worden vervaardigd. Dit is bijvoorbeeld het geval in de auto-industrie. Dit wordt aangeduid als zogenaamde hybride behoeftebeoordelingsmethoden.

In principe gaan alle methoden echter over het gebruik van gegevens om de toekomstige behoeften van een bedrijf aan materialen voor de productie van producten en subproducten te bepalen. Voor dit doel worden tegenwoordig speciale softwareprogramma’s gebruikt, die de exacte behoeften bepalen, afhankelijk van het werkterrein van een bedrijf.

Integratie van een ERP en MRP systeem

Deze MRP-systemen worden vervolgens geïntegreerd in een ERP-systeem. De integratie in de ERP-software heeft als doorslaggevend voordeel dat dezelfde data master-set gebruikt kan worden. Terwijl het ERP-systeem de coördinatie van middelen, informatie en processen in een bedrijf ondersteunt, gaat het bij het plannen van materiaalvereisten om het bepalen van de benodigde middelen voor toekomstige bestellingen.

Daarom is het belangrijk dat het MRP-systeem weet wat de huidige capaciteitsbenutting van de productie is, welke orders in de toekomst kunnen worden verwacht en welke voorraden momenteel de overhand hebben. Toegang tot historische gegevens uit het ERP is ook essentieel voor de MRP. Op basis van alle gegevens kan het MRP-systeem de respectieve behoeften van toekomstige bestellingen bepalen, rekening houdend met de respectieve soorten behoeftenanalyses.

Gekoppeld aan inkoop kan direct een bijbehorende inkooporder worden geformuleerd. Door het te integreren in het ERP-systeem is het mogelijk om precies te plannen wanneer de materialen waar beschikbaar moeten zijn en hoe het gebruik van opslagcapaciteit op het betreffende moment is. Dit is belangrijk omdat een overlay, evenals een subpositie, moet worden vermeden.

Voordelen van Material Requirements Planning

De voordelen van een uitgebreide materiaalbehoefteplanningssoftware voor productiebedrijven zijn talrijk. Maar het gaat vooral om efficiëntie en planningszekerheid. Degenen die subjectief proberen hun behoeften te beoordelen en verwijzen naar “empirische waarden” zullen vroeg of laat het punt bereiken van onderschatting of overschatting van de behoefte.

Dit kan soms ernstige gevolgen hebben voor uw eigen bedrijf. Bijvoorbeeld wanneer te veel kapitaal vastzit in materialen en daarmee het eigen vermogen om te handelen wordt beperkt. Of andersom, als er te weinig materialen beschikbaar zijn en leverdata niet gehaald kunnen worden.

Een MRP-software gebruikt geldige gegevens om de verwachte vraag te voorspellen, wat veel nauwkeuriger is dan een subjectieve beoordeling. Op deze manier kan de exacte kapitaaleis worden bepaald. Vrije capaciteiten kunnen dan veilig voor andere doeleinden worden gebruikt.

Naast het voordeel van planningszekerheid speelt echter ook efficiëntie een belangrijke rol. Hoe nauwkeuriger de productie kan worden gepland in de context van de vraag, hoe efficiënter de productie kan worden uitgevoerd. Stilstandtijden in de productie kunnen zoveel mogelijk worden vermeden en capaciteiten in het magazijn kunnen worden vrijgegeven. Dit maakt aanzienlijk efficiënter werken in het hele bedrijf mogelijk.

Odoo als ERP-systeem

Met duizenden+ apps biedt Odoo voor al uw bedrijfsbenodigdheden een totaaloplossing. Er zijn geen koppelingen tussen verschillende software nodig. De apps van Odoo zijn goed geïntegreerd voor met elkaar, waardoor u uw bedrijfsprocessen volledig kunt automatiseren.

Gerelateerde berichten

Shortlease zzp: De oplossing voor ondernemers

Als zelfstandig professional weet je als geen ander dat flexibiliteit en mobiliteit essentieel zijn in de huidige zakelijke wereld. Of het nu gaat om...

Lees meer

De voordelen van het hebben van een baantje als student chauffeur

Ben jij er momenteel over aan het nadenken of jij misschien studentchauffeur wilt worden? Dat is niet gek, want heel veel studenten denk je erover...

Lees meer

Wat houdt een studentchauffeur in?

Zelf niet meer rijden wanneer je naar je klanten gaat. Kan dat voor een gering bedrag? Lees met ons mee in deze blog, want daarin gaan we je...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden